Superstitii pantofi haine

Mutascu  /  at  00:55  /  No comments


Ati pus vreodata pantofii pe pat si mama sau sotia au strigat la dv? Desigur, o faceau pentru a nu murdari asternutul sau fata de masa. Totusi si superstitiile au ceva de spus in aceasta directie. Se zice ca aduce nu numai ghinion, ci mai mult decat, pericol de a fi spanzurat!

O veche traditie mai spune ca e bine sa arunci cu un pantof vechi dupa cel ce pleaca de acasa, pentru a abate norocul asupra sa.

Acelasi lucru se face uneori cand mirele sau mireasa pleaca din casa parinteasca atunci cand se casatoresc. De aceea, in unele tari exista traditia de a lega de spatele masinii un pantof vechi.

In Romania exista obiceiul ca la nunta, mireasa sa scrie pe talpa pantofului numele tuturor prietenelor inca nemaritate pentru "a trage bine piciorul".

Mai exista obiceiul ca, in biserica, in timpul ceremoniei religioase de la nunta, unul din soti sa-l calce pe celalalt pe picior. Se spune ca cel care va reusi acest lucru, va fi stapanul in casa, supunându-l, metaforic, pe celalalt.

Pe de alta parte, in alte colturi ale lumii, exista obiceiul ca mirele sa puna piciorul pe capul sotiei, asigurand, zice-se, prin acest gest fericirea indelungata in familie. Dar explicatia unor astfel de gesturi consta in faptul ca este o modalitate de a detine controlul asupra celuilalt.

Totodata, barbatii trebuie sa tina minte ca nu e bine sa daruiasca iubitelor sau prietenelor lor pantofi, decat in cazul in care doreste sa o ceara in casatorie, deoarece femeia va intelege prin acest gest o cerere de a merge alaturi de el pentru toata viata. Daca nu are acest interes - de a o cere in casatorie - acelasi cadou poate atrage despartirea.

Nu puneti pantoful stang in piciorul drept sau invers, aduce ghinion.

Nu lasati pantofii incrucisati când va descaltati pentru ca sunt semn de ghinion.

Nu e bine sa mergi incaltat numai cu un pantof, sau cu pantofi diferiti ("cu un papuc si cu o ciubota", cum se mai spune), pentru ca asta ar putea duce moartea unuia dintre parinti.

Exista si un semn norocos legat de pantofi, si anume sa legi sireturile cuiva intre ele, dar nu uita sa-ti pui o dorinta in timp ce faci aceasta.

Daca o pereche noua de pantofi scatie, inseamna ca perechea respectiva nu a fost platita corespunzator.

Nu e bine sa imbraci hainele pe dos, pentru ca atrage cearta.

E bine sa-ti pui o dorinta cand imbraci haine noi.

E bine sa porti tot timpul o moneda in buzunar.

Nu te imbraca cu o haina cu mana stanga intai.

Aduce noroc sa gasesti sau sa primesti o pereche de manusi.

E semn rau daca pierzi o manusa, daca te intorci dupa o pereche de manusi uitata undeva, sa dai cuiva o pereche de manusi.

Aduce ghinion sa pui o palarie gresit pe cap, sa o asezi pe masa sau pe pat.

Share

0 comentarii:

Superstitia implica credinta într-un proces supranatural, astfel încât mersul pe sub o scara, saprgerea unei oglinzi sau varsarea de sare se crede ca va avea un efect negativ. In China, o parte esentiala in planificărea nunti este consultarea un astrolog cu privire la ce zi ar trebui să aiba loc nunta pentru a asigura norocul. În timp ce multi oameni cred că unele fenomene supranaturale sunt reale, aproape toti recunoastem faptul că, cel putin o mare parte din aceste superstitii nu sunt adevarate. Dar, daca acestea nu sunt adevarate, de ce oamenii le cred? O parte din motivul pare a fi doar pentru ca alti oameni le spun ca aceste lucruri sunt adevărate. Cele mai multe superstitii sunt de mai multe generatii. Toata lumea, cu acelasi fundal cultural le crede. Daca superstitiile nu sunt adevărate, de ce oamenii nu recunosc că acestea sunt false si mai cred in ele? Un motiv pare a fi faptul ca superstitiile sunt, în general, destul de vagi. Multe superstitii implica obtinerea de noroc sau ghinion. Din moment ce noi nu stim sub ce forma vine norocul, sau ce s-ar fi intamplat daca nu am avea noroc, nu exista nici o cale in care sa fiim siguri ca predictia a fost falsa.
Copyright © 2013 Superstitii. WP Theme-junkie converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.